4 mei

Gisteren was het 4 mei. De dag waarop Nederland om 20.00u twee minuten stil is. Wij ook. En dit jaar voor het eerst ook mijn dochters van 8 en 6 jaar. Tijdens het avondeten gaat het gesprek al over oorlog. Wat is dat eigenlijk: oorlog? Ik moet goed nadenken, hoe leg ik dit uit op kinderniveau? En zo, dat onze jongste vanavond ook gaat slapen?  

 Oudste heeft op school al eens gehoord over Anne Frank en we besluiten hier het verhaal omheen te vertellen. Niet te lang, maar duidelijk genoeg om te begrijpen wat oorlog nu eigenlijk is. We vertellen ook over oorlog in andere landen. Dat daar ook Nederlandse militairen helpen om vrede te maken. En dat je daar ook dood kan gaan. 

Na het eten gaan ze nog buiten spelen en om half 8 (het is vakantie) roepen we ze binnen. Gewassen en in pyjama zitten ze kwart voor 8 op de bank bij ons. De tv staat aan. Heel veel vragen over wat er te zien is. Wie staan daar langs de kant? (jonge en oude veteranen), waarom dragen ze zwarte kleding? (omdat het een verdrietige dag is), wat doet de koning zometeen? (bloemen leggen bij het monument), ligt daar dan iemand begraven? (monument op de Dam), een meneer met een gek petje (keppeltje), wanneer moeten we stil zijn? (als de trompet klinkt) en toen…. waren ze stil.

Ik heb naar ze zitten kijken, muisstil waren ze… Jongste met haar duim in de mond. Wat gaat er door die hoofdjes heen? Denken ze aan oorlog? Aan vrede? Denken ze aan hun overleden opa? Of denken ze nog aan niks? Buiten hoor ik nog kinderen voetballen op het veld, respectloos vind ik het, maar kan nu niet opstaan… 

Dan klinkt het Wilhelmus, “het koningslied!” roept de oudste. We knuffelen ze en zeggen dat we trots op ze zijn dat ze zo netjes stil zijn geweest en zingen zachtjes het Wilhelmus mee. 

Bij het naar bed gaan huilt de jongste, het verdriet om haar opa komt omhoog. Dat had ik al verwacht en we knuffelen en praten over hem. Ze was pas 3, maar ze mist hem enorm… We spreken af vandaag even naar zijn tuintje (graf) te gaan en bloemetjes te brengen.

Wat een mooie avond was dit! 

Advertenties

2 thoughts on “4 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s